Tre års väntan på tandläkare i Kiruna

Sen förra veckan står folktandvården i Kiruna utan verksamhetschef och dessutom är nära hälften av tandläkartjänsterna obesatta. För kirunaborna innebär det en väntetid på uppemot tre år för en tandläkarundersökning.

Folktandvården i Kiruna har inte haft full bemanning sen 1998. Sen dess har det varit brist på tandläkare, men nu i höst har situationen blivit nära på katastrofal. På kliniken ska det finnas elva tandläkare, men nu är de bara sex.

Tre av tjänsterna är tillsvidareanställningar som varit ute på annons i snart ett år, men man får inga sökande.Två tjänster är vikariat för barnlediga, men inte heller de har gått att tillsätta. Dessutom har verksamhetschefen för tandvården i kommunen slutat i dagarna och man står alltså utan chef för de tre klinikerna i Kiruna.

För att avlasta de tandläkare som är i tjänst har tandhygienisterna börjat göra undersökningar, men även för att komma till hygienist handlar det om kötider på cirka två år, berättar enhetschefen Bitte Lindgren.

Folktandvården är skyldig att ta emot akutfall och den verksamheten klaras med hjälp av stafettläkare från kusten.

- Vi hankar oss fram och hoppas att det ska bli bättre, säger Bitte Lindgren och konstaterar att även barntandvården blir lidande. Även för barn är väntetiderna längre än de borde vara.

Tidigare har folktandvården i Kiruna rekryterat tandläkare utanför Sveriges gränser och sen drygt två år jobbar en tysk och en belgisk tandläkare på kliniken.

Man försöker också ta personlig kontakt med tandläkarstuderande från Norrbotten och erbjuder dem inledningsvis sommarvikariat, men hittills har det arbetet inte lett till annat än just sommarvikarier för Kirunas del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista