För många mediciner oroar läkare

Sannolikt drabbas de flesta äldre som äter närmare dussinet mediciner av negativa biverkningar på grund av medicineringen. Det bedömningen gör Anders Sandström, specialistläkare inom ålderdomens sjukdomar vid Sunderby sjukhus.

Igår tisdag berättade vi ju om landstingsrevisorernas undersökning i Norrbotten som visar att boende på kommunala äldreboenden i snitt äter 11 mediciner om dan - i vissa fall kan det handlar om uppemot 25 mediciner dagligen.

Stor överförskrivning

Anders Sandström har länge vetat att det finns en överförskrivningen i Norrbotten, men att den var så här stor tycker han är rent upprörande.

- De handlar om våra allra sjukaste, säger Anders Sandström, en av länets drygt tiotal specialister inom geriatrik, alltså åldrandets sjukdomar.

Och just därför att det handlar om gamla som inte klarar av att bo kvar hemma och som redan är skröpliga är det ännu allvarligare att så många mediciner tillåts vara med och samverka på en så utsatt patientgrupp, menar han.

Risk för skadliga biverkningar
Minnesstörningar, aptitnedsättning, balansrubbningar, rörelsestörningar - det är exempel på vad som kan drabba patienter när två eller flera läkemedel är inblandade - risken för skadliga biverkningar blir mångdubbelt större när det handlar om åtskilliga läkemedel:

- Det där har man viss kontroll över när man stoppar i människor ett, två eller tre läkemedel, men när det är över dussinet läkemedel så finns det ingen som helst kunskap om vad man få för interaktionseffekter hos de här människorna, konstaterar Anders Sandström.

Kan du då dra slutsatsen att det finns biverkningar hos de här personerna på grund av den okända samverkan mellan läkemedlen? Kan man dra den slutsatsen?

- Man kan nästan utgå från det.

Ett vårdproblem
Landstingsrevisorn Lars Hedberg hoppas att undersökningens resultat kommer få fart på Socialstyrelsen - eller regeringen - att nu på allvar ingripa för att få ner läkemedelsförskriv-ningarna till de äldre. Anders Sandström tycker inte att det är tillräckligt.

- Vi har i Norrbotten svart på vitt att här är ett stort vårdproblem och då tycker jag inte att vi kan invänta initiativ från regeringen och Socialstyrelsen utan då kommer jag agera själv för att vi snarast ska göra någonting själva i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista