Läkemedelstester görs i Luleå

Nästa månad kommer en helt ny testverksamhet att starta i länet. Det handlar bland annat om helt nya läkemedel som för första gången ska testas på människor. För de nya läkemedelstesterna har en ny vårdavdelning byggts i anslutning till läkarhuset Hermelinen i Luleå.

Anders Henriksson är läkare och vd för både läkarhuset Hermelinen, och det bolag som kommer att driva testerna.

- När det gäller läkemedelstester så börjar man testa preparatet på djur och därefter på fullt friska och unga människor. Då handlar det om att se om människan som ras och art tål medicinen överhuvudtaget och då ska inte testpersonerna vara sjuka eller gamla. Det är först i tredje steget som man testar medicinen på patienter, säger Anders Henriksson.

Kraftfullt regelverk 

Han säger vidare att det är ett kraftfullt regelverk runt läkemedelstester. Luleå kommer att få influenser från hela världens forskningsvärld och det vi inte riktigt vad det kan komma att leda till och det kan bli intressant för bland annat universitet i Luleå.

På avdelningen kommer det att finnas plats för ett femtontal försökspersoner och i inledningsskedet kommer mellan fem och tio personer att anställas. Det är världens största företag för läkemedelstester, Quintiles, som har bildat ett bolag tillsammans med Läkarhuset Hermelinen, för att driva testverksamheten.

Kräver öppenhet kring testerna

Kenneth Widäng, som är ordförande i landstingets läkemedelskommitté i Norrbotten är positiv till att nya läkemedelstester kommer att göras i Luleå, men han har också reservationer.

- Om utgångspunkten är att ta fram ny kunskap är det bra, men inte om testerna görs för att kunna marknadsföra nya preparat. Men det är också mycket viktigt att testresultaten publiceras även i de fall där testresultaten inte är de förväntade, säger Kenneth Widäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista