Gruvan i Svappavaara kan öppnas

Det kan bli återstart av gruvan i Svappavaara, fast det dröjer. Anledningen är att LKAB planerar att bygga två pelletsverk och då kan det behövas mer malm. Några beslut är inte tagna, utan återstarten finns på idéstadiet.

Svappavaarabon Sture Ringholt var med då gruvan öppnades för första gången på 60-talet. På grund av låga malmpriser las den ned 1983 och kvar blev anriknings- och pelletsverken med 150 anställda.

Nu säger projektchef Anders Lundgren hos LKAB att företaget ser på Svappavaaragruvan som en reservmalm för de två pelletsverk, som eventuellt ska byggas i Kiruna och Malmberget. Men det kan dröja flera år innan beslut tas om Svappavaara. Idag finns frågan på idéstadiet.

Gruvan är vattenfylld idag och det tar 14 månader att tömma den, men eftersom det är ett dagbrott skulle starten inte behöva dröja alltför länge efter beslut.

När gruvan var igång jobbade där 500 personer och det fanns 1 400 invånare i Svappavaara, idag bara 450. En återstart skulle vara bra för samhället, säger arbetsledare Sture Ringholt, som jobbat länge åt LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".