Massabruken vinnare på stödet till grön el

Skogsindustrin och staten blev vinnare under det första året med elcertifikat, det nya stödet till hållbara energikällor som konsumenterna betalar via elavgiften.

De tre massabruken i Norrbotten fick tillsammans 95 miljoner kronor för den el de gör med eget biobränsle. Detta enligt deras egna uppgifter till Norrbottensnytt.

Men någon ny vindkraft, som det var tänkt, det blev det inte, varken i Norrbotten eller i resten av landet.

Flera stora vindkraftsprojekt har lagts på is trots att alla tillstånd är klara. De planerade 18 vindkraftverken på Bondön i Piteå har till exempel haft klartecken i mer än ett år, men investerarna tvekar.

Skälet är, enligt Matthias Rapp på föreningen Vindkraftens investerare och projektörer, att certifikatsystemet bara gäller fram till 2010.

- Sex år är helt enkelt för kort tid för att investerarna ska våga satsa 300-350 miljoner kronor på ett så stort projekt, säger Matthias Rapp.

Nu vill han att regeringen förlänger tiden för certifikatsystemet fram till 2025. Han får stöd av massabruken i Norrbotten, som redan tjänat bra på systemet, men nu vill göra mer egen el.

De tre massabruken i Norrbotten, Kappa och SCA i Piteå samt Billerud i Karlsborg, fick tillsammans 95 miljoner kronor det första året för sin biobränsleel, utan att behöva göra några stora investeringar.

Men nu vill de producera mer el. Billerud har just beslutat att bygga om sin barkpanna och skaffa en ny turbin, en investering på 270 miljoner kronor. Men enligt produktionschefen Stina Blombäck behövs det en förlängning av systemet med ytterligare några år om det ska löna sig med mer investeringar.

Elcertifikatsystemet, som infördes i maj i fjol, ersatte de statliga investeringsbidragen till ny elproduktion med förnybara energikällor som biomassa, vind och vatten. Men den riktigt stora vinnaren är inte skogsindustrin, utan staten, som slapp betala 650 miljoner kronor i bidrag och dessutom fick en ny inkomst på 420 miljoner kronor.

Konsumenterna betalade i fjol 1,3 miljarder kronor till systemet via sina elräkningar. Men bara hälften av pengarna gick till det som det var tänkt, det vill säga till producenter av grön el. Den andra halvan gick till staten i form av moms och kvotpliktsavgifter samt till elhandlarna för deras administration av systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".