Ny energi skapar tillväxt i Norrbotten

Förnybar energi kan bli lyftet för Norrbotten. Ett lyft som skapar tillväxt och nya jobb. Det anser gruppen bakom programmet för alternativ energi som till exempel träpellets, vätgas, vindkraft och solceller.

Gruppen bakom programmet för alternativ energi består av landstinget, Norrbottens energikontor, Nenet, och North Sweden som är Norrbottens och Västerbottens lobbyorganisation i Bryssel. Eftersom gruppen anser att Norrbotten har en rad energikällor som kan utnyttjas mer går den nu ut och propagerar för en ordentlig satsning på förnyelsebar energi.

Gruppen vill även påverka EU att ta till sig av programmet, som också innehåller forskning vid Luleå tekniska universitet. Kärnkraften kommer ju att avvecklas i Sverige och oljan är både dyr och miljöfarlig. Här kan inhemska energislag komma till användning i större utsträckning.

Senare den här månaden kommer två energikonferenser att ordnas, dels i Luleå och dels i Överkalix, där deltagarna ska diskutera de förnyelsebara energislagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".