Biltestare oroade över Arvidsjaursflyg

Ett av de större biltestföretagen i Arvidsjaur, TRW är oroade över hur en eventuell nedläggning av K4 kommer att påverka flygkommunikationerna till området.

Anledningen är att TRW tror att en nedläggning av K4 skulle påverka flygplatsen i Arvidsjaur negativt och därmed också biltestföretagen. TRW är så oroade att de hotar att flytta från orten.

Men kommunalrådet Per Lavander är inte lika oroad.

- Det är väl troligt att vi inte kan hålla uppe det antal stolar som går varje dag, men flygplatsen i sig satsar vi 36 miljoner kronor på nu. Den kommer att vara kvar och utvecklas, säger Per Lavander.

Men biltestföretaget TRW är trots det så oroade att de i ett brev till Per Lavander, till och med hotar med att flytta sina vintertester från Arvidsjaur om flyget påverkas negativt. Det är Skyways som flyger på linjen och eftersom K4 är en stor kund skulle en nedläggning av K4 betyda mycket för kundunderlaget, eventuellt med neddragningar av flyget som följd.

Även inom den kanske största biltestföretagen, BOSCH har man diskuterat vad som skulle hända om flyglinjerna försämras, även om BOSCH inte hotat med flytt på samma sätt som TRW.

Om BOSCH och TRW skulle flytta sin verksamhet från Arvidsjaur- och Arjeplogsområdet så skulle det få förödande konsekvenser för orterna. Stora delar av bland annat service och handel skulle lida om de två flyttar.

Men Per Lavander tror att även om K4 läggs ner så kan Skyways påverkas att hålla kommunikationerna uppe för biltestföretagen.

- Vi för en ständig dialog både med Skyways och biltestföretagen så det gäller att hitta bra tider för de avgångar vi har så det passar testverksamheten, säger Lavander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista