Två bäckar i länet innehåller gift

I samband en kartläggning av hur mycket bekämpningsmedel som används i Norrbottens län har länsstyrelsen funnit giftrester i två bäckar. Halterna i bäckarna låg under gränsvärdena för miljöpåverkan och ger troligen inte upphov till negativa effekter i miljön.

Under sommaren 2003 togs prover i två bäckar i områden där bekämpningsmedel används. Syftet med undersökningen var att ta reda på om bekämpningsmedel förekommer i Norrbottens vattenmiljöer och eventuella risker med det.

I Sunderbyn påvisades spår av fem olika ogräsmedel i en bäck och i Rutvik fanns rester av fyra ogräsmedel och ett svampmedel.

Inget av ämnena förekom i halter som överskred Kemikalieinspektionens riktvärden för bekämpningsmedel i ytvatten. Det innebär att det troligtvis inte ger upphov till negativa effekter i miljön.

I sedimentproverna fanns inga rester av bekämpningsmedel. För att dra slutsatser om eventuella risker för långtidseffekter krävs mer provtagningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".