Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två bäckar i länet innehåller gift

I samband en kartläggning av hur mycket bekämpningsmedel som används i Norrbottens län har länsstyrelsen funnit giftrester i två bäckar. Halterna i bäckarna låg under gränsvärdena för miljöpåverkan och ger troligen inte upphov till negativa effekter i miljön.

Under sommaren 2003 togs prover i två bäckar i områden där bekämpningsmedel används. Syftet med undersökningen var att ta reda på om bekämpningsmedel förekommer i Norrbottens vattenmiljöer och eventuella risker med det.

I Sunderbyn påvisades spår av fem olika ogräsmedel i en bäck och i Rutvik fanns rester av fyra ogräsmedel och ett svampmedel.

Inget av ämnena förekom i halter som överskred Kemikalieinspektionens riktvärden för bekämpningsmedel i ytvatten. Det innebär att det troligtvis inte ger upphov till negativa effekter i miljön.

I sedimentproverna fanns inga rester av bekämpningsmedel. För att dra slutsatser om eventuella risker för långtidseffekter krävs mer provtagningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".