LULEÅ

Barnen blir starkare, vigare och får bättre balans

1:53 min

Allt fler undersökningar tyder på att barn som vistas ute mycket är friskare.

Det är också en bild som bekräftas av personalen på de två friluftsförskolor som finns i Luleå. Outi Kruukka jobbar på I Ur och Skur- Skatan på Hertsön i Luleå.

– Jag tycker att vi har väldigt få barn som är sjuka, men visst händer det att våra barn också blir sjuka, men det går fort över. Utomhus är vi inte så tätt inpå varann och bacilluskerna far ut i vinden. Frisk luft gör att vi är friskare, säger Outi Kruukka.

På friluftsförskolan I Ur och Skur- Skatan, så möts jag av barn, mellan 1 och 6 år, som vistats ute i regnet. Och det är just uteaktiviteter som kännetecknar "I Ur och Skur" och som även gör att barnen orkar mer, enligt Outi Kruukka.

– De orkar gå till skogen och tillbaka. De orkar bära sin ryggsäck och det är aldrig något problem, säger Outi Kruukka.

Fredrika Mårtensson är forskare i miljöpsykologi på Sveriges lantbruksuniversitet.

Sedan 2009 har hon ingått i forskningsprojektet Kidscape, som är ett samarbete med Karolinska institutet i Stockholm, Köpenhamns universitet och ett forskningsteam i North Carolina i USA. Och efter att ha följt barn på 9 friluftsförskolor i Sverige och 2 i NorthCarolina, så visar studier att det är bra att vistas ute.

– Den här allmänna känslan av att barn blir friskare och starkare, det kan jag hålla med om. Och då man pratar om styrka så har vi sett i tidigare studier och även i norska studier att barnen blir starkare, vigare och får bättre balans, säger Fredrika Mårtensson forskare i miljöpsykologi på Sveriges lantbruksuniversitet.