BODEN

Stora skillnader på skogen

1:47 min

Efter skogsbränderna 2006, som förstörde 18 kvadratkilometer skog i Bodsträskfors, har forskare på SLU arbetat med ett projekt för att se hur växtlighet och djurliv påverkats av bränderna. Resultaten visar att det är stora skillnader om man tittar på platserna där skog avverkades, och där skog lämnades orört.

Efter skogsbränderna i Bodträskfors 2006, som förstörde 18 kvadratkilometer skog, har Frauke Ecke, forskare på SLU, arbetat med ett projekt för att se hur växtlighet och djurliv påverkats av bränderna.

Resultaten visar att det är stora skillnader om man tittar på platserna där skog avverkades, och där skog lämnades orört.

– Om vi jämför partiet där man har avverkat, med skogen som fick stå kvar så är det ganska slående skillnader i etablering av vegetationen. Det är stora skillnader i tjockleken på hummustäcket. I de här avverkade områdena har jorden nästan spolats bort, alltså förutsättningar för etablering av vegetationen är väldigt dåliga här, säger hon.

Vi går omkring på ett kalt berg där stubbarna fortfarande är svarta av kol och där bara lingon och blåbär verkar överleva för stunden men trots det så har inte några arter utplånats totalt, säger Frauke Ecke.

– Utan det är snarare så att branden har skapat förutsättningar för andra arter som fram tills branden slog till har varit på randen till att bli lokalt utrotade. De har hittat en ny nisch i brandområdet.