KIRUNA

Eleverna får ingen simundervisning

2:26 min

En månad in på höstterminen har Kiruna kommun fortfarande inte någon plan för hur man ska klara skolornas simundervisning när simhallen är stängd.

Den enda simhallen i centrala Kiruna fick stängas i mars på grund av arbetsmiljöproblem. Sedan dess har man vetat att skolornas simundervisning inte kan ske som vanligt, eftersom det bara fanns en simhall i centrala Kiruna och den nya renoverade kan öppnas tidigast om ett och ett halvt år.

Närmaste simhall ligger i Svappavaara, nästan fem mil bort. Men några resor dit finns inte inplanerade ännu. Det säger skolchefen i Kiruna, Peter Nordmark.

– Vi har inga konkreta planer än så länge, men vi kommer att börja jobba med dem nu ganska fort under hösten, säger han.

Den tanke som finns är att Kirunas skolelever ska bussas till just Svappavaara och Vittangi. Där finns bassänger som är 12,5 meter. Men hur ofta sådana bussresor kan bli möjliga kan han inte svara på.

– Det är vi inte alls klara med, men någon eller några gånger per termin, säger Peter Nordmark.

Han säger att problemet dels är att bassängerna i Svappavaara och Vittangi är små, dels att det kostar att köra eleverna med buss.

– Vi måste alltid ha penningaspekten med oss när vi genomför vår verksamhet, säger han.

Det kan alltså bli så att det inte blir mer än någon enstaka gång per termin som skolbarnen i Kiruna får simundervisning. Frågan är om eleverna då får en chans att uppnå de kunskapskrav som finns i läroplanen.

Eleven ska, när denne går ut årskurs sex, kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, men eleven ska också vara trygg i vattnet, ha god vattenvana och kunna hantera nödsituationer.

Peter Nordmark tror att det är möjligt att uppnå målet.

– Jag tror att det är fullt möjligt, men vi får väl titta på det. Dels måste vi inventera simkunnigheten hos de som nu påbörjat årskurs sex. kanske måste vi göra extra satningar på enskilda elever, säger han.