Villapriset upp 10 procent i Kiruna

Villapriserna i Kiruna har gått upp nära tio procent det senaste året och det är en direkt effekt av LKAB:s planerade expansion.

Kirunaborna tror på framtiden igen och det märks inte minst genom att efterfrågan på villor ökar, säger fastighetsmäklare Peter Barsk i Kiruna.

Fastighetsmarknaden i Kiruna har varit i dalande ända sedan jägarskolan lades ned för fyra år sen, men nu har det vänt, säger Peter Barsk. Det är lättare att sälja hus i Kiruna idag och snittpriset har stigit det senaste året och ligger idag på drygt 600 000 kronor, enligt Peter Barsk.

Han säger sig också se en viss förändring i var kirunaborna vill köpa hus. Områden som enligt vad LKAB tillkännagivit idag inte berörs av gruvans utvidgning är mer attraktiva än tidigare. Peter Barsk tror att villapriserna i Kiruna kommer att fortsätta stiga ett tag till, men inte i lika rask takt som det senaste året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista