Oro för jobben inom Green Cargo

Statligt ägda Green Cargo riskerar att förlora godstransporterna på järnväg från skogsindustrierna Billerud i Karlsborg och Kappa i Piteå. Nu oroar sig de anställda för jobben.

Det är skogsindustriernas fraktsamordnare Scandfibre logistics, som nu håller på med en ny upphandling och i den har Green Cargo fått konkurrens av två andra operatörer, det egna dotterföretaget TGOJ samt det nystartade Hector Rail.

- Något nytt avtal finns inte än, men de anställda oroar sig givetvis för jobben, säger Seko-fackets ordförande på Green Cargo Inge Josefsson.

De pågående förhandlingarna gäller järnvägsfrakter på uppemot 500.000 ton om året. Går uppdraget till någon av Green Cargos konkurrenter så berörs ett tiotal lokförare och bangårdsarbetare i Kalix, Boden och Piteå, uppger Inge Josefsson. Men även om det blir en ny operatör så ser han goda möjligheter att jobben blir kvar.

- Vi kommer att ta strid för att behålla jobben, säger Inge Josefsson. Även en ny operatör behöver ju lokförare och terminalpersonal och den kan hyras in från Green Cargo.

Nästa vecka hoppas facket få veta vilket företag som får det nya fraktavtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".