ÖVERKALIX

Broraset en gåta

1:33 min

Ännu vet man inte hur den gamla bron över Bönälven i Överkalix kunde rasa i lördags. En man omkom och nu utreds olyckan av polis och av Arbetsmiljöverket.

När den gamla bron över Bönälven utanför Överkalix under pågående nedmonteringsarbete rasade på lördagseftermiddagen, drogs en person som fanns på bron med i raset. Senare påträffades denne livlös i vattnet.

De senaste två till tre veckorna hade arbetet med att riva den gamla bron pågått. Den gamla bron var i ett dåligt skick och skulle lyftas upp på land men vad som gjorde att den rasade i lördags vet man ännu inte, säger Anders Lindmark på Trafikverket.

- Idag vet vi inte egentligen hur det har gått till och vad som har hänt. Det måste utredas av arbetsmiljöverket och polisen i första hand, säger Anders Lindmark.

Anita Israelsson är tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket och hon berättar att idag har två inspektörer från Arbetsmiljöverket har varit på olycksplatsen för att få en bild av hur det ser ut där bron rasade.

- Nästa steg är att vi gör en faktainsamling för att se vad som gick fel, säger Anita Israelsson.

Just nu är det också ett farligt räddningsarbete som pågår berättar hon:

- Vi måste ju förvissa oss om att man gör riskbedömingar och tar ställning vad det kan innebära i samband med räddningsarbetet, säger Anita Israelsson.

Larmet om att bron rasat kom in strax före halv fyra på lördagseftermiddagen. Det handlar om den gamla bron som leder E10 över Bönälven.