SSAB:s räddningstjänst

SSAB Tunnplåt i Luleå vill avveckla sin frivilliga industribrandkår med skiftgående personal. Det framgår av det skriftliga svar som bolaget lämnat till Luleå kommuns räddningstjänst.
Merparten av den frivilliga brandstyrkan vid SSAB Tunnplåt i Luleå, bestående av skiftgående personal, har avsagt sig sitt uppdrag efter missnöje med att bolaget erbjudit en, som man tycker, för låg månadsersättning instället för att få betalt per utryckning och övning. I och med att skiftstyrkan sagt upp sitt räddninsuppdrag samtidigt som bolaget omorganiserar sin räddningsstjänst skickade kommunens räddningschef ett brev till SSAB där han ville veta om bolaget skulle leva upp till kraven i räddningstjänstlagen. Å då handlade det f a om hur bolaget skulle kunna uppfylla kraven nattetid. I sitt svar redogör SSAB bl a för vilka skäl som talar för att den frivilliga industribrandkåren inte behövs längre. Det handlar bl a om att två gamla masugnar gjorts om till en ny, att Inexa Profiler lagt ner sin verksamhet vilket innebär att 150 000 m2 yta behöver mindre uppmärksamhet och att man har goda kontakter med den kommunala räddningstjänsten genom en inhyrd brandmästare som leder bolagets fasta brandkår. Man anser också att det tar lika lång tid att utrusta den frivilliga brandstyrkan som det tar för den kommunala räddningsstjänsten att rycka ut och att man anställt en expert på riskbedömning. I brevet framgår det att bolaget övervägt olika alternativ, bl a att satsa på den skiftgående industribrandkåren, men det är en sämre lösning skriver SSAB i sitt svar där man förordar en satsning på den fastanställda dagtidsgående brandkåren i kombination med att det finns några nyckelpersoner tillgängliga nattetid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista