Dyrt när rättegångar ställs in

Omkring en fjärdedel av rättegångarna i brottsmål vid Luleå tingsrätt ställs in på grund av att kallade personer inte kommer. Det medför extrakostnader för domstolen och sämre rättssäkerhet, säger chefen för Luleå tingsrätt, lagman Hans Brusewitz, som anser att det här är ett stort problem.

I hela landet ställdes i slutet av förra året 23 procent av rättegångarna in, när det gäller brottsmål i tingsrätter och liknande var situationen för Luleå tingsrätt. Det finns flera anledningar till att folk, som är kallade, inte kommer, till exempel att de inte har nåtts av kallelsen, att adressen är okänd, att de håller sig undan eller blivit sjuka.

Hans Brusewitz hoppas nu på förbättringar genom att till exempel rättegångar kan hållas med skriftliga stället för muntliga vittnesmål:

- Inställda rättegångar hotar rättssäkerheten, anser Hans Brusewitz, genom att vittnenas minnesbild av en händelse minskar ju längre tiden går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".