Boden

Allt ljus på Svedjebron

K-märkta Svedjebron över Lule älv i Boden har utsetts till vinnare av Svenska ljuspriset.

Enligt juryns motivering lyfter ljussättningen brons arkitektur på dramatiskt sätt. Tack vare ansiktslyftet med den nya belysningen har den 70 år gamla bron blivit ett populärt besöksmål, skriver Belysningsbrancshen i ett pressmeddelande.

Bodens kommun rustade upp bron förra året och ljusdesigner Jan Forsmarks vision var att skapa en dämpad men dramatisk ljussättning och samtidigt göra bron tillgänglig för kommuninvånare med ett energieffektivt och bländfritt ljus på den gång- och cykelbana, som binder ihop två bostadsområden på var sin sida av älven.

Övriga tre finalister i tävlingen, där belysningsanläggningar färdigställda under 2010 deltog, var: Citron Designstudio i Hägersten, Dimension-ljusskulptur på Skandias huvudkontor i Stockholm och Polarutställningen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Priset delas ut i samband med Ljusdagen den 20 september i Stockholm.

Svenska ljuspriset

Juryns motivering: Ljussättningen är Svedjebron i Boden av yppersta klass och lyfter brons arkitektur på ett dramatiskt och elegant sätt. Tekniken har noggrant integrerats i bron och val av armaturer och elinstallationer är genomförda med stor kreativitet och finess. Ljuset förstärker konstruktionen i pyloner, linor och stag - ja hela bron tycks bäras av ljus! Ljussättningen följer de olika årstiderna, från den vita snön med den frusna älven till den ljusa sommarkvällen med forsande vatten. Svedjebron har blivit ett lyckat exempel på ytterligare förädling av en av våra kulturskatter genom sin skickligt gjorda ljussättning!

Fakta om tävlingen: Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitetkur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista