Ingen kommun klarar budgeten

Alla norrbottniska kommuner gör av med mer pengar än man får in. De prognoser som gjorts pekar på att alla räknat fel och att utfallet i år blir underskott på miljontals kronor.

Det finns en rad felkällor när kommunerna gör sina budgetar. En sådan är lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

- Vi hade ett tiotal personer som omfattades av LSS första året men nu har vi troligen fler än 150, de flesta har fått vänta länge på beslut om stöd, säger Allan Fjällvind, som är ekonomichef i Haparanda.

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är en rättighetslag som kostar kommunerna mer än de från början beräknade, men på några års sikt kommer kommunerna att ha kontroll över kostnaderna, tror Allan Fjällvind.

En rad felkällor

Annat i kommunerna som är svårt att kostnadsberäkna är skola och omsorg, pensioner och effekterna av fastighetsförsäljningar. I Haparanda pekar underskottet på 8,7 miljoner kronor och med det har kommunen hamnat 1,7 procent snett i sin budget för i år.

Om man jämför det med en privatperson som tjänar 20 000 kronor i månaden, motsvarar det en felräkning på 250 kronor mer eller mindre att göra av med varje månad.

Samtliga kommuner i Norrbotten har missbedömt skatteintäkterna. Den tillväxtprognos, som staten gjort och som Kommunförbundet och kommunerna följer när skatteintäkterna beräknas, var för optimistisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista