”Arbetslinjen bör gälla alla”

2:02 min

Regeringens politik, att folk ska ut i arbete och inte leva på bidrag, bör gälla även politiker som blir av med sina uppdrag, säger Moderaternas länsordförande i Norrbotten Åke Eltoft.

– De generösa ersättningar vissa politiker får efter fullgjort uppdrag retar folk. Det är orimligt att man ska ha ersättning fram till 65 års ålder, om man haft heltidsuppdrag i tre mandatperioder och förlorar uppdraget vid 50 års ålder, säger Åke Eltoft.

– Det borde vara som på vilket jobb som helst, oavsett om du jobbar privat eller i offentlig verksamhet. Blir du av med jobbet så har du en viss övergångslösning för detta, menar Åke Eltoft.

Efter två mandatperioder med halvtidsarvode, som ordförande i näringslivsstiftelsen och i kommunfullmäktige i Boden, har Åke Eltoft en visstidspension på 5000 kr/månaden fram tills han blir 65 år - idag är han 64.

Om man kallar hans ersättning krockkudde, så är den ganska representativ för en del kommunpolitiker i Norrbotten. Åke Eltoft förstår, att vissa politikernas fallskärmar, som varit utlösta i upp till femton år, sticker folk i ögonen.

– Det är inte bra för politiken. Däremot tror jag att de flesta människor förstår, att man måste ha en viss omställningsförsäkring, säger Åke Eltoft.

De flesta kommunerna i Norrbotten följer de bestämmelser om pensioner och avgångsersättningar för förtroendevalda som Sveriges Kommuner och Landsting rekommenderar. Beloppen, som samordnas med andra inkomster, styrs bland annat av hur många år en politiker haft arvode, hur stort arvodet varit och hur gammal politikern är när uppdraget avslutas.

"Det ger en grundtrygghet"

Bengt Westman (S) Haparanda. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

#text=4708337# kommunpolitiker får generösa visstidspensioner. En av dem är Bengt Westman (S) i Haparanda. #ljud=3475806#

Får miljonpension trots att de avgått

#text=4706449#har landets kommuner och landsting betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag. I många fall är de garanterade 100 000-tals kronor om året fram till att de fyller 65.

SKL ville inte ändra pensionsvillkoren

#text=4707437#har flera gånger röstat ner förslag om att reglerna för politikers pensionsvillkor bör ändras. Ola Olin är kommunalråd i Malung-Sälens kommun och har på flera av SKL:s kongresser motionerat om att villkoren bör ändras.

#text=4706397#Hör en diskussion mellan Ingela Gardner Sundström, SKL, och Thomas Bodström, advokat och tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.