Haparanda

"Den ger en grundtrygghet"

1:43 min

En rad norrbottniska kommunpolitiker får generösa visstidspensioner - en lönegaranti fram till 65 års ålder - sedan de lämnat sina förtroendeuppdrag.

Bengt Westman i Haparanda säger, att visstidspensionen ger en grundtrygghet, för det är inte enkelt att få nytt jobb efter många år i allmänhetens tjänst när man passerat 50.

– Jag har pratat med andra före detta kommunalråd och man är inte så jätteattraktiv på den civila arbetsmarknaden. Man kan ju tänka sig att att kommunalråd skulle vara mer attraktiv. Arbetsmarknaden värderar inte de erfarenheter man har som politiker, säger Bengt Westman.

Socialdemokraten Bengt Westman var kommunalråd och nämndsordförande i sammanlagt 14 år. Det avtal de svenska kommunerna följer garanterar honom 60 procent av kommunalrådslönen fram till 65 år ålder.

Under fem år jobbade han heltid i det svensk-finska projektet Bottenviksbågen. När han har andra inkomster minskar politikerpensionen med motsvarande belopp och

– Under min tid i Bottenviksbågen fick jag inte en krona i politikerpension, säger Bengt Westman.

Från 60 års ålder har han tagit ut ålderspension, politikerpension och så har han en del uppdrag som ger en slant.

– Visst hade jag kunnat leva på politikerpensionen, men jag har jobbat heltid en period och försöker hitta olika uppdrag. Det är ett sätt att hålla igång sin hjärna och sig själv, så att man inte helt snöa in, avslutar Bengt Westman.