Norrbotten

Besöksförbud och fotboja

1:38 min

Från första oktober blir det en skärpning av lagen om besöksförbud och det innebär bland annat att den som hotar en annan person kan få fotboja och att telefonkontakt med den hotade personen förbjuds.

Besöksförbud kan utfärdas till personer, både kvinnor och män om det finns risk att person kommer att begå brott mot, trakassera eller följa efter någon annan, och förbudet utfärdas av åklagare.

De flesta besöksförbud utfärdas dock till män som hotar sina kvinnor.

Eva Engman är ordförande för Kvinnojourerna i Norrbotten och hon välkomnar skärpningen, även om hon har kritik.

- Visst är det bra med lagskärpning, men det är viktigt att lagen tillämpas och vi vet sedan tidigare att det varit svårt att tillämpa lagen, säger hon.

Det skärpta besöksförbudet innebär att den som hotar en annan kan bestraffas med fotboja och därmed inte får röra sig utanför ett visst område. Åklagare kan också besluta om en speciell fredningszon runt den som utsätts för hoten. Dessutom får den som fått besöksförbud inte ta kontakt via telefon, internet eller sms.

Men Eva Engman tycker att det är viktigt att överträdelser av besöksförbud beivras av åklagare.

- Visst är det det. Det finns kvinnor, som invaggas i tron att de är trygga när de fått besöksförbud. Men sedan visar det sig att de inte är trygga. När mannen överträder förbudet så händer ingenting. Många gånger när det begås mord på kvinnor så har mannen haft besöksförbud, säger hon.

Eva Engman är också kritisk mot att det beslutas om allt färre förbud.

- Vi tycker att det blivit svårare att få besöksförbud. Men kvinnor är hotade och förtvivlade över att män inte kan få besöksförbud, säger hon.