Puls i P4 - torsdag 22 september

Är politikers pension för hög?

I eftermiddagens Puls i P4 (15.00-16.30) kommer vi diskutera politikers pensioner. Med i programmets diskussion kommer Owe Pekkari, tidigare kommunalråd i Pajala och Leif Nilsson, som avgick som kommunalråd i Överkalix vid årsskiftet, tillbaka i jobb som polis, att vara.

Var med du också! Tyck till och kommentera! Hur ska det vara, hur borde det fungera? Rätt eller fel av politiker att kunna fortsätta jobba och ändå ta ut pension?

Gör din röst hörd!

Detta berättade Sveriges Radio igår:
Flera av de före detta politiker på kommunal och landstingsnivå som har visstidspension lyfter samtidigt aktieutdelning från egna bolag. På så sätt kan de behålla hela visstidspensionen, eftersom den minskas bara om man får lön.

Enligt riktlinjerna från Sveriges Kommuner och Landsting påverkas inte kommun- och landstingspensioner av inkomst av kapital eller inkomst av näringsverksamhet.

Ett före detta kommunalråd kan alltså starta ett bolag och ta ut vinst och samtidigt behålla sin kommunala visstidspension.

Den som får lön från ett annat jobb kan däremot få sin pension minskad.

Många av de politiker som Sveriges Radio granskat som får pension plockar samtidigt ut pengar via sina bolag.

"Det ger en grundtrygghet"

Bengt Westman (S) Haparanda. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

#text=4708337# kommunpolitiker får generösa visstidspensioner. En av dem är Bengt Westman (S) i Haparanda. #ljud=3475806#

Läs hela granskningen av politikerpensioner

#text=4709215#har landets kommuner och landsting betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag. Politikerna är i många fall garanterade 100 000-tals kronor om året fram till att de fyller 65, utan några krav på att söka nytt jobb. Här kan du läsa hela granskningen.

Puls i P4

P4 Norrbotten Sveriges Radio
p4norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.