Luleå

Dammluckorna öppna - riskerade brista

1:19 min

Dammluckorna i Selets Bruk utanför Luleå har nu kunnat öppnas.

Räddningstjänsten har under dagen jobbat med att få upp luckorna som tidigare satt fast, och på grund av högt tryckt från vattnet fanns det en risk att dammen kunde brista och att det skulle bli översvämning.

Nu har några luckor öppnats, och fler kommer att öppnas om några dagar. Skälet till att man tar lite i taget är att det finns en damm längre söderut som i sin tur kan få för högt vattentryck om man öppnar alla luckor samtidigt.

Kjell Nilsson som på uppdrag av länsstyrelsen sköter naturreservatet Selets bruk är glad att dammluckorna gick att öppna.

– Det är en otrolig lättnad. Det var inte roligt att komma hit  klockan 6 i morse och upptäcka att vattnet hade stigit  med 20 centimeter sen klockan 10 i går. Då kände man sig väldigt liten inför naturens krafter, säger han.

– Vi har med hjälp av våra klippvertyg, hydraulvertyg fått upp dammluckorna, så nu är den akuta faran över. Om vi inte hade fått upp luckorna så hade det här så småningom underminerats och då hade hela dammen förmodligen åkt iväg, säger Kjell Nilsson, räddningsledare på Luleå räddningstjänst.

– Den här dammen är ursprunligen från mitten av 1700-talet och är restaurerad på 1970-talet och är kulturhistoriskt viktig. Det handlar dels om kulturhistoria, men också om alla skador som hade kunnat uppstå om dammen hade gett vika, säger Kjell Nilsson.