Guldgruva i Finland kan ge jobb i länet

Guldgruva i norra Finland kan ge jobb i länet. Förutsättningarna för en guldgruva i nordvästra Finland är goda och brytning kan snart starta. Den bedömningen gör prospekteringsbolaget Riddarhyttan med huvudkontor i Luleå som igår kväll informerade sina aktieägare om läget.

Suurikuusikko heter den potentiella guldgruvan i norra Finland där Riddarhyttan Resources AB under lång tid bedrivit guldletning.

Ett beslut i bolagets styrelse om gruvbrytning är inte långt borta bedömer företagsledningen. Öppnas gruvan ger det många jobb i Finland och gynnar även östra Norrbotten enligt Lars Göran Olsson är verkställande direktör.

- Vi räknar idag med att om vi skulle starta med den volym vi kör så skulle vi anställa 120 personer direkt i gruvan och det har väl en kringeffekt på uppåt tre gånger så mycket så det skulle ha väldigt stor betydelse för Kittilä samhälle, säger han.

Lars Göran Olsson bedömer också att Norrbotten skulle gynnas av en gruvbrytning.

- Ja jag tror mycket väl också att många från Sverige skulle kunna åka över och jobba i Suurikuusikkogruvan, säger han.

1998 köpte Riddarhyttan fyndigheten av finska staten och sen dess har 360 borrhål undersökts. Resultatet är bland annat högt uppmätta guldhalter och stor volym. Riddarhyttans nya kanadensiska huvudägare Agnico Eagle Mines Ltd är angelägen att komma igång med brytningen bedömer Lars Göran Olsson

- Dom har självfallet intresse av att starta så fort som möjligt, säger han.

Samma sak som i Finland skulle gå att göra i Norrbotten men villkoren är sämre i Sverige, menar en kritisk Lars Göran Olsson som anser att de geologiska förutsättningarna är lika stora i norra Sverige som i norra Finland

- Anledningen att vi hamnade i Finland är ju att Finlands geologiska undersökning gör en grundprospektering kan man säga, sen så säljer de fyndigheterna, och motsvarande har vi ju inte i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".