Luleå

"Åklagare jobbar utifrån magkänsla"

Långt ifrån alla kvinnor får besöksförbud för sin man då han hotar att misshandla eller döda henne. I Norrbotten godkände åklagarkammaren 45 procent av ansökningarna om besöksförbud, medan siffrorna för andra län varierade mycket enligt en undersökning nyligen.

Generalsekreterare Magnus Lindgren på Stiftelsen Tryggare Sverige är kritisk mot åklagarna.

- Det allvarliga är att det är så stora skillnader i landet och det indikerar att dessa beslut om besöksförbud ytterst avgörs av den enskilda åklagarens egen magkänsla. Det finns alltså inga strukturerade instrument, som ligger till grund för de bedömningar, som görs och det är oerhört allvarligt. För ytterst handlar detta om liv och död. Vi vet att det varje år dör mellan 13 och 20 kvinnor och de dödas av en man, vars kvinna inte fått ett besöksförbud för honom beviljat, säger han.

Stiftelsen Tryggare Sverige är en oberoende tankesmedja som arbetar med att förbättra situationen för dem, som drabbas av brott.

Besöksförbud utfärdas av en åklagare om till exempel en man hotar sin kvinna.

Åklagare Ulla-Karin Lindström i Luleå handlägger ärenden om besöksförbud och hon säger att antalet ansökningar om förbud har ökat i Norrbotten. Men en ansökan godkänns inte automatiskt, utan måste föregås av nogrann utredning och prövning, säger hon. Den ena partens ord kan inte godtas utan vidare mot den andra partens ord. Utan konkreta omständigheter och fakta måste komma fram i utredningen, säger hon.

Magnus Lindgren säger att det är viktigt att även polisen gör en ordentlig utredning inför ett beslut och även avsätter resurser för det.