NORRBOTTEN

Staffan Westerberg: Viktigt att vara onyttig

5:39 min

Teatermannen och författaren Staffan Westerberg ger nu ut sin andra bok efter "Elvaåringen". Nu är det "Onyttingen" som ska visa en mer sagolik bild av hans bakgrund i Norrbotten.

Gunnar Renlund rymmer från Svea Svenssons hem för gamla "svamlingar." Där börjar en resa - en slags Tour de France genom Norrbotten.

Gunnar Renlund får in sin kvällspotta på rummet, alltid med ett värmeljus däri, precis som alla får på hemmet i Nattavaara By. Svea Svensson skrider in som en lucia till gubbarna varje kväll.

Men när dagen gryr är han borta, ute på äventyr. Sitter på tråkighetsbussen som rymling och gömmer sig lite för Åke Tråk, en snustorr chafför.

Han vill träffa Vitrenen en gång innan han släcker lyset för gott. Och fram kommer han till Lapporten.

– Egentligen var det ett filmmanus som var beställt, men det blev aldrig en film. Så satt jag på tåget från Luleå till Stockholm. Vid Älvsbyn blev tåget stående i sex timmar och jag hade börjat prata med förläggaren Peo Rask från Black Island Books. Vi kom överens om att göra något på manuset, förklarar Staffan Westerberg.

Rötterna har han i Luleå och återkommer gärna. Förra boken, den kritikerrosade "Elvaåringen" är kanske inte så utbroderad, mera fakta än den här, menar han.

"Onyttingen - en Bok," kallar han den rätt och slätt . En färgstark upplevelse också genom de tjugofem intagande akvarellerna som han själv målat.

– Jag vill slå ett slag för den fantasifulla människan som ofta kallas onyttig. Alla kan ju inte bli LKAB-disponenter som min far kanske ville att jag skulle bli, säger han.

Bokens Gunnar Renlund har vissa drag gemensamt med Staffan, medger han. Dessutom är Gunnar hans mellannamn.

En morbror i Haparanda är med, Mormor som bor i sexkantigt tornrum i Luleå också. Den fabulösa cirkusen kommer med ett stort fantastiskt rött tält i juni som vanligt och dit åker familjen i sin fina Packard.

I Gunnar Renlunds resväska finns stjärnor som han ska slänga mot himlen när Vitrenen kommer.

– Säg att det är en familjebok, avslutar Staffan Westerberg.