Nytt skolmatssystem och fler barn spränger Gällivares kommunbudget

Köpstoppet för skolorna i Gällivare hävdes i går. I stället beslutade en knapp majoritet i barn- utbildnings- och kultrunämdne att uppmana skolorna till ekonomisk återhållsamhet, men vare sig återhållsamhet eller köpstopp räcker för att hejda underskottet inom skolorna i Gällivare.

Underskottet i skolorna i Gällivare beror i huvudsak på två saker enligt Weine Backman (s) ordförande i barn- utbildnings- och kultur nämnden. Dels kostar barnomsorgen mer eftersom antalet barn har ökat och dels har skolmaten blivit dyrare, genom det nya ”Cook and chill”-systemet.

När det gäller skolmaten, så kommer den att kosta cirka tre miljoner kronor mer än beräknat, genom det nya ”Cook and chill”- systemet. Det går ut på att maten lagas centralt på ett ställe och kyls snabbt ner. Därefter transporteras den kylda maten ut till skolorna, där den värms upp inför servering. Men systemet har visat sig behöva fler anställda i skolköken än beräknat och så går det åt fler portioner än tidigare.

Tvist om avtal hålls eller ej
Nu ska omständigheterna utredas av kommunen tillsammans med Matlaget. Ordförande i barn- utbildnings- och kultur nämnden, Weine Backman hävdar att Matlaget inte håller sin del av avtalet.
Cook- and chillsystemet har varit en långdragen och stundtals het fråga. Ett system som skulle bli billigare.

Att byta system idag och exempelvis laga maten på varje skola, som tidigare i flera fall, är inte möjligt enligt Weine Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".