Stor osäkerhet inom försvaret

K4 finns med som ett av förbanden på den lista som på onsdagen presenterades för socialdemokraterna i riksdagen över vilka förband som ska bort. Drygt 200 anställda berörs om K4 i Arvidsjaur läggs ner.

Bland de anställda på K4 är förstås oron stor efter de uppgifter som läckte ut under onsdagen.  Än så länge är dock inte allt klart och imorgon presenteras det färdiga förslaget.

Bjarne Hald, befäl på K4 och Officersförbundets representant är mycket besviken.

- För mig är det en gåta att det här förslaget kommer från ett socialdemokratiskt parti - samtidigt som man säger sig värna för om jobben och att hela landet ska leva. Det här är ofattbart, säger Hald.

Officersförbundet kommer att invänta fredagens besked när ÖB, överbefälhavaren, informerar de anställda och sedan inleder Officersförbundet samtal med ledningen för K4 om framtiden.

- Det viktigaste nu är hur vi ska ta hand om personalen och då tänker jag framförallt på de civilt anställda, säger Bjarne Hald.

Enligt de uppgifter som läckte ut igår framkom också att artilleriregementet A9 i Kristinehamn läggs ner och en del av verksamheten flyttas till Boden, vilket skulle innebära ett 100-tal nya jobb.

Moderaten Olle Lindström, kommunalråd i Boden, är än så länge försiktig i sina kommentarer till uppgifterna.

- Mycket är osäkert innan förslaget väl läggs fram, säger Olle Lindström.

På fredag ska förslaget, som utarbetats av försvarsmakten och försvarsdepartementet, presenteras. I december ska sedan riksdagen fatta beslut om hur det faktiskt blir.

" Det här är ofattbart... "

Bjarne Hald
Officersförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".