Hot om nedläggning upprör

Sjukhemmet Allégården i byn Kangos kan komma att stängas för att socialnämnden i Pajala ska klara sina besparingar. Idag finns 18 tomma platser vid kommunens olika äldreboenden och något måste göras för att ta ned kostnaderna, säger den ansvarige politikern Thore Kostenniemi.

En stängning av sjukhemmet Allégården i Kangos skulle ge 4,5 miljoner kronor i besparingar och dagens krav på nedskärningar motsvarar 1,5 miljon kronor.

Anledningen till att det finns 18 lediga platser inom Pajalas äldreboenden är att samhällets olika insatser inom hemtjänsten, anpassning av bostäder och fungerande korttidsboende för så kallad avlastning gör att allt fler äldre bor kvar i hemmet.

Ann-Christine Mörtlund är en av de anställda på Allégården och hon reagerar starkt på hotet om att stänga sjukhemmet.

- Det är rent ut sagt förjävligt men vi har levt under det här hotet tidigare. Varför skulle det här vara det enda alternativet till besparingar - man kanske skulle kunna dra ner i själva Pajala också, säger Ann-Christine Mörtlund.

Även bland anhöriga är oron stor.

- Jag tycker det är förfärligt grymt, säger Siri Nergård, vars syster bor på Allégården.

Hon hoppas att sjukhemmet ska få vara kvar och har ännu inte slutat hoppas.

- Det har fungerat mycket bra eftersom personalen är bybor, de känner de boende väl och dessutom kan de språket bra, säger Siri Nergård.

Enligt socialnämnden kommer en eventuell nedläggning att ske under en längre tid och det går i dagsläget inte att ange tidsaspekten.

- Inom socialtjänsten flyttar man inte gamla människor hursomhelst, det vanliga är att man väntar på att det blir en naturlig avgång och sedan tar man inte in nya boende, säger Thore Kostenniemi, centerpartist och ordförande i nämnden.

- Vi kan garantera att om det är så att Allégården ska stänga så kommer det inte att ske över en natt.

Allégården firar i dagarna 10-årsjubileum, ett arrangemang som blir av trots nedläggningshotet.

" Det är rent ut sagt förjävligt ... "

Ann-Christine Mörtlund
anställd

" Jag tycker det är förfärligt grymt ... "

Siri Nergård
anhörig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".