Friåret utökas under 2005.

Vid årskiftet blir det återigen möjligt för anställda att ta ett friår. Förra gången var det bara i vissa kommuner som friåret prövades. Nu införs friåret i hela landet och redan om två veckor kan den som vill ansöka om det hos arbetsförmedlingen.

Den här gången finns det 12.000 friårsplatser i hela Sverige. Platserna sprids runt landet efter hur många invånare det finns i kommunerna. Friåret är främst till för att ”erbjuda arbetstagare en möjlighet till rekreation, kompetenshöjning eller start av eget företag”. Men det ska också ge arbetslösa en chans att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

Vid förra försöket visade det sig att hälften av de som var påtänkta som vikarier redan hade arbete. Nu ska AMS ha större inflytande över vilka som vikarierar. Långtidssjukskrivna, arbetshandikappade och invandrare ska prioriteras och arbetsgivarna får sen välja vikarie ur en grupp som arbetsförmedlingen föreslår.

Kritiken mot reformen är att svenskarna behöver arbeta mer, inte mindre, när allt fler pensioneras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".