Norrbotten lovar ta täten i EU

Norrbotten ska ta täten i energifrågan inom EU. På köpet blir det nya jobb. Det kaxiga löftet gavs på ett energimöte i Luleå igår.

Bakom mötet stod bland andra landstinget och Nenet, som vill sporra till ny energiproduktion i länet med förnybara energikällor.

Regionens experter på energiområdet var där, både forskare och företagare. En som deltog i båda rollerna var Richard Gebart, som är adjungerad professor på Luleå tekniska universitet och VD för Energitekniskt centrum i Piteå. Han leder ett forsknings- och utvecklingsprojekt med att göra drivmedel och el av svartlut, alltså avfall från skogsindustrin.

- Den första fullskaleanläggningen är inte långt borta, tror Richard Gebart, som hoppas få se den vid någon av de tre massabruken i Norrbotten om högst fem år.

Med på energimötet var också Dan Andrée från EU-kommissionen. Han sa sig vara imponerad av skogens möjligheter på energiområdet och välkomnade ansökningar till EU:s nästa ramprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".