LULEÅ

400 studentlägenheter på gång

1:38 min

Bristen på studentbostäder i Luleå ser ut att bli ett minne blott. Under hösten blir 130 lägenheter klara för inflyttning på Klintbacken och det kan blir ytterligare 275 lägenheter.

– Ytterligare 65 är på väg, men det kan bli fler, säger Stefan Lindbäck, VD på Lindbäcks bygg.

– På Klintbacken är planerna nu att vi ska uppföra det tredje huset så det kommer bli inflyttningsklart till skolstarten nästa år, hösten 2012, så det är ytterligare 65 lägenheter som är klara.

Redan nu finns alltså 130 lägenheter på Klintbacken i Luleå som studenter kommer att kunna flytta in i under hösten. Ytterligare ett hus med 65 lägenheter kommer att byggas och stå klart nästa år. Men det slutar inte där.

Lindbäcks bygg har gett kommunen uppdraget att upprätta ytterligare två detaljplaner. En som gäller två hus på Klintbacken, med 65 lägenheter i varje hus. Den andra detaljplanen gäller en utbyggnad av 80 lägenheter på Vänortsvägen på Porsön.

Utöver dom 195 lägenheter som är klara, kan det alltså finnas ytterligare 210 studentlägenheter i Luleå inom några år. Men när de lägenheterna kommer att vara färdiga för inflyttning vet man ännu inte.

– Vi har ju haft en historia tidigare när det tagit ganska lång tid. Så jag tror knappast vi kommer hinna klart så att vi kan ha klart dom två husen till kommande skolstart, men vi får se, det ligger inte i vår kontroll, säger Stefan Lindbäck.

Från Luleå tekniska universitets sida var nyheten om de nya lägenheterna efterlängtad efter den svåra bostadsbristen i höst, det säger Johan Aaro, Teknologkårens ordförande.

– Det var ju flera studenter, ett hundratal som bodde på vandrarhem. Situationen är inte jättebra just nu, därför tycker vi det är så kul med nya lägenheter. Det är roligt att vi fått ut budskapet att det behövs fler lägenheter, för behovet finns.