ARJEPLOG

Skattehöjning väntar

2:06 min

Arjeplogbor får räkna med högre skatt till nästa år. Anledningen är att kommunen tvingas strama åt budgeten ytterligare.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S) är bekymrad.

--Vi är nästan gråtfärdiga när vi går hem för det här kommer att resultera i kött och blod. Vi försöker hitta sätt att spara pengar som tar i gator- och vägar, döda ting, men mest troligt kommer det att komma en skattehöjning.

Redan i juni i år tvingades Arjeplogs kommun spara fyra miljoner kronor på budgeten. Men redan efter sommaren nåddes kommunen av nästa dråpslag. En ny skatteprognos visade att kommunen nu ska spara drygt 13 miljoner kronor till.

Besparingarna motsvarar drygt nio procent av den totala budgeten som har legat på 190 miljoner kronor.

Britta Flinkfeldt Jansson (S) ser ingen annan utväg än att höja kommunalskatten med en krona. Därmed får Arjeplog den högsta kommunalskatten i länet och bland de högsta i landet.

Även Arjeplogbon Elisabeth Sjöblom ser ingen annan utväg än en skattehöjning:

--Det går ju inte att spara och spara om vi ska utvecklas. Då måste kommunalskatten höjas i så fall. Verksamheten måste ju fungera, säger hon.

Men GunInger Wahlström i Arjeplog håller inte med och menar att kommunen inte använt pengarna på rätt sätt.

--Jag tror inte att de har prioriterat rätt. Någonstans är det fel när det ska gå bort så enormt mycket pengar från en kommun, säger GunInger Wallström.