Älgtilldelningen i Talma

Älgtilldelningen i Talma är olycklig och kan leda till en ohållbar och farlig situation. Den varningen kommer från en pensinerad renskötare som fruktar att motsättningarna mellan renskötande samer och ortsbefolkningen kommer att öka.
I december kom Länsrättens dom som sa att Talma Sameby har rätt till hälften av älgtilldelningen inom samebyns område. Domen är nu överklagad till Kammarrätten men skulle domen stå fast, kommer den enligt bedömare att innebära att den blir prejudicerande. Det innebär att andra samebyar kommer att samma rättighet som Talma till antalet älgar. Enligt jägareförbundets beräkningar innebär det att mängder av jaktområden kommer att få kraftigt minskade älgtilldelningar och att runt 1000 personer, bara i Norrbotten, kommer att helt mista jakten. Det här är något som har upprört jägarna i länet - och risken för konflikter är stor. Det tror Hilding Lundström, pensionerad renskötare från Mausaure sameby, - Jag hade sällan tid att jaga älg mina två dagar som var tillåtet på min tid. Jag har svårt att se hur dagens renskötare ska hinna med all jakt, säger Lundström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista