Pajala

Krisen hotar gruvan

2:02 min

I början av nästa år blir Northland Resources kassa tom. Det innebär att ett av Sveriges största byggprojekt, den nya järnmalmsgruvan i Pajala kan stoppas om inte nya pengar tillförs.

Anledningen är bland annat att de tilltänkta finansiärerna av miljardbygget är banker som drabbats hårt av finanskrisen i Europa.

Redan innan första spadtaget togs i julas hade Northland Resources gjort av med en halv miljard kronor på förstudier. Utöver det har bygget hittills slukat 800 miljoner.

Men finansieringen är inte klar och snart måste nya miljarder in för att gruvan ska bli klar.

– Med den hastighet vi har i projektet behöver vi få in pengar någon gång i början på nästa år, säger Karl-Axel Waplan, vd för Northland Resources.

Bankerna som ska stå för finansieringen är franska Société Générale, italienska Unicredit och tyska West LB och har liksom nästan alla andra banker i Europa gått ner kraftigt på börsen och fått sänkta kreditbetyg under skuld- och finanskrisen.

Tanken är att de tre bankerna ska låna ut totalt 3 miljarder till Pajalagruvan, tillsammans med flera andra banker som de också måste få med på utlåningen.

– Vi håller på och förhandlar och diskuterar den slutliga syndikeringen med de här bankerna och de bekräftar sitt intresse och sin vilja att göra den här finansieringen.

– Vi har ingen orsak att ifrågasätta det eftersom de driver projektet framåt och ska gå ut och syndikerna med andra banker för närvarande så jag har ingen anledning att ifrågasätta det, säger Karl-Axel Waplan.

Vad skulle hända om någon av bankerna går omkull?

– Ja, då finns det andra banker som har visat intresse för att komma in i projektet så jag tror att det finns andra banker vi kan räkna med i så fall.

Hur stor bedömer du risken att ni står utan de här finansiärerna?

– Den bedömer jag som ytterst liten idag. För att inte säga helt obefintlig, säger Karl-Axel Waplan.