Sorkfebern är här

Har du haft högfeber kombinerat med buksmärtor så är det troligt att även du drabbats av sorkfeber. En virussjukdom som beräknas drabba många människor i länet i år.
Sorkfeber är ett utbrott av Puumalavirus som uppträder hos ängssork i cykler på ungefär vart fjärde år. Senast det inträffade i Norrbotten var 1998 och nu är det alltså dags igen. Det är både direktkontakt och dammet från spillning och urin av ängssorken som drabbar människor som lever ett naturnära liv. Smittan finns framför allt i ladugårdar, uthus, sommarstugor och vedtravar. Sorkfebern ger, som namnet antyder, hög feber, värk i buken och i huvudet och dessutom sväller njurarna, vilket innebär att man samlar på sig vätska och kissar väldigt lite under den första veckan. Under sjukdomens andra vecka går febern ner och man kissar i stället väldigt mycket under en period då man blir av med den vätska man lagrat på sig. Just nu kommer det många rapporter om sorkfeber i Norrbotten. Rapporterna kommer från hela länet, men sjukdomen är inte jämt geografikst fördelad. Vissa områden där sorkstammen drabbats hårdare, innebär också att människorna drabbas oftare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".