Pajala

”Inget att oroa sig över”

Pajalas förra kommunalråd och numera vd i Utvecklingsbolaget i kommunen, Bengt Niska oroas inte över att pengarna i det stora gruvprojektet snart är slut.

I början av nästa år blir Northland Resources kassa tom. Det innebär att ett av Sveriges största byggprojekt, den nya järnmalmsgruvan i Pajala kan stoppas om inte nya pengar tillförs.

Bygget kring gruvan i Pajala hittils kostat 800 miljoner kronor och att några nya pengar inte skulle komma in är otänkbart för Bengt Niska.

– Jag ser vilken takt det är i uppbyggnaden av området, så nej, det finns ingenting annat än att det här blir verklighet, säger Bengt Niska.

Att de tre utländska bankerna som har sina säten i Frankrike, Tyskland och Italien har blivit nedskrivna som följd till finansoron i världen är inget som Bengt Niska tror kommer att påverka deras fortsatta utlåning.

– Jag är ingen bankman, men vad jag vet är att det alltid kommer att finnas ett behov av järnmalm och då kommer det även att finnas banker som är beredd att låna ut pengar.