Sömnbrist kan utveckla diabetes

Sömnsvårigheter och för lite sömn ökar risken att utveckla diabetes. Ny forskning visar att sömnbrist kan vara en delförklaring till varför diabetes ökar i västvärlden.
De viktigaste riskfaktorerna för diabetes är ärftlighet, övervikt och stillasittande. Men det finns smala och fysiskt aktiva diabetiker och därför måste det finnas andra faktorer som förstärker de traditionella riskfaktorerna. Enligt studier i USA och Sverige kan sömnrubbningar vara en sådan riskfaktor. Vid sömnrubbningar aktiveras stresshormonerna kortisol och adrenalin och de påverkar sockeromsättningen på flera sätt. Vid Karolinska sjukhuset pågår sedan tio år ett projekt som går ut på att försöka förebygga diabetes typ 2 i några kommuner. I studien ingår 8 000 personer. När de testades för diabetes visade det sig att drygt 500 av dem utvecklat sjukdomen eller hade förstadier till den utan att veta om det. - Det visade sig att sömnsvårigheter var mycket vanliga i gruppen som hade diabetes, säger professor Clas-Göran Östenson till Dagens Nyheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".