Luleå

Brottsligheten minskar

1:36 min

Brottsligheten minskar i Luleå samtidigt som synen på droger blir allt mer liberal. Sedan två år tillbaka har polisen och Luleå kommun gjort en kraftsamling för att förebygga brottsligheten och öka tryggheten.

– Vi har formaliserat arbetet. Vi har tillsammans med Luleå kommun tagit fram en gemensam lägesbild. Hur ser det ut brottsmässigt? Hur ser samhället ut och vilka områden ska vi kraftsamla mot? säger Håkan Ershammar, poliskommissarie i Luleå och Boden.

Och det polisen och kommunen gemensamt försökt samarbeta kring är i huvudsak tre punkter. Öka tryggheten, minska brottsligheten och minska användning och förekomst av droger.

Och efter att ha samarbetat i drygt två år anser både polis och kommun att det har blivit förbättringar när det gäller trygghet och brottslighet.

Man har fokuserat på allt från ansvarsfull alkoholservering och trygghetsvandringar till doping för att minska brottslighet och öka tryggheten bland luleborna.

Men narkotikan är ännu ett problem, menar Maria Strömgren alkohol- och drogsamordnare på Luleå kommun.

– Ja, det oroar att det finns starka krafter, inte bara ungdomar utan det är många som tjänar pengar på narkotika. Och där finns det krafter som driver på att man ska legalisera cannabis. Majoriteten av ungdomarna är emot alla former av narkotika, men det finns ändå en grupp - en större grupp än det funnits tidigare.

Och enligt polisens statistik så minskar brottsligheten i Luleå, men om det beror på samarbetet vågar inte Yvonne Stålnacke, kommunalråd i Luleå, säga.

– Det är ingen garanti att det här förebyggande arbetet gör att siffrorna blir bättre. Utan man måste istället tänka så här: Hur hade siffrorna sett ut om vi inte hade jobbat förebyggande?