Kiruna

När ska rymdturismen lyfta?

1:31 min

Frågan är om rymdturismen från Kiruna någonsin kommer att komma igång. Nu har initiativtagaren till bemannade rymdresor från Sverige, det statliga rymdbolaget SSC, sålt alla sina aktier i det tidigare helägda rymdturismföretaget Spaceport Sweden.

Ett viktigt första steg på vår väg mot rymdturism, sa Rymdbolagets förra vd Claes-Göran Borg. Det var när han skrev avtal med rymdoperatören Virgin Galactic - med syftet att Kiruna skulle bli företagets första rymdbas utanför USA.

Men rymdresorna har dragit ut på tiden. Och SSC som tidigare var ensam ägare har sålt allt efter ett styrelsebeslut i somras.

Ägare till Spaceport Sweden är nu ishotellet och skidanläggningarna i Kirunafjällen tillsammans med riskkapitalbolaget Norrskenet.

Men rymdspecialisten SSC överger inte skeppet helt. Informationsdirektören Anna Rathsman kommer att sitta kvar i styrelsen:

– Vi stödjer fortfarande Spaceport Sweden, vi tycker det är spännande att se vad framtiden ger, vi samarbetar gärna med dem och vi stödjer även en del projekt, säger hon.