Arjeplog

Jourläkaren försvinner

2:03 min

Nu är det klart att Arjeplogs vårdcentral kommer att förlora en del av läkarjourverksamheten till Arvidsjaur. Samtidigt pågår förhandlingar mellan kommunen och landstinget och mest troligt kommer antalet OBS-platser att minska från fyra till två. 

Gunnar Lestander är en bland många Arjeplogare med starka åsikter.

– Det är åt helvete. Jag är ju frisk, men för de som är sjuka är det inte bra.

Även GunInger Wallström reagerar starkt på besparingarna.

– Att man ens tänker tanken. Vi ligger längst bort från alla större sjukhus. Ska man då plocka bort läkarjouren och en del av OBS-platserna. Läkarjouren framför allt ser jag som väldigt viktig. Finns det någon barnfamilj nånstans, som vill flytta hit när det inte ens finns läkare hela tiden, nej jag tror inte det.

Besparingskraven på primärvården har lett till förhandlingar mellan Arjeplogs kommun och landstinget och mycket tyder på att antalet observationsplatser kommer att minska från fyra till två. Observationsplatser är vårdplatser där patienter kan få vård även på nätterna.

Vad som däremot är klart är att läkarjouren kommer att försvinna från Arjeplog kvällar och nätter under vardagar och helger. Närmaste läkare den tiden finns i Arvidsjaur en timme bort. Något som länschefen vid primärvården Norra, Anna-Greta Brodin inte ser som något större problem.

– Idag har vi en väldigt bra fungerande ambulanssjukvård, som är väldigt bra utbildade då det gäller akut omhändertagande.

Men Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunalråd i Arjeplog är kritisk till beslutet:

– Jag tycker att det är förfärligt om vi inte ska ha läkare på heltid i Arjeplog. Även om statistiken visar att vi har ganska få ingripanden på nätterna där en läkare har varit nödvändig. Men den gången det händer då är inte statistik så mycket värd, för då är det människoliv vi pratar om.

 Elisabeth Sjöblom känner sig inte trygg med att bo i Arjeplog.

– Jag tycker att det låter hemskt. Det känns osäkert att bo kvar här och jag tror att det är många som känner så. Det blir säkert inte billigare med alla transporter.