Kiruna

Luossabacken hotad

1:21 min

Luossabacken kan tvingas stänga om inte kommunledningen i Kiruna ger mer pengar till fritids- och kulturnämnden. Det hävdar i alla fall oppositionspartierna Centerpartiet, Kirunapartiet och Moderaterna.

Sedan ett drygt halvår tillbaka är det kommunen som driver slalombacken i Luossavaara. Men enligt Annica Henelund i Centerpartiet är risken stor att liftarna kommer att stå stilla i vinter. Orsaken är att kommunledningen aviserat att fritids- och kulturnämnden inte får några extra pengar för 2012.

– Konsekvenserna som vi ser nu är att backen inte kan vara igång från och med den första januari 2012. Men det får andra konsekvenser också, det blir någonting mer som det också måste sparas in på. Antingen på kommunens skoterleder, fritidsgården på Lombolo eller pengar till föreningslivet. Någonstans ifrån måste pengarna tas, säger hon.

Centerpartiet, Kirunapartiet och Moderaterna anser att förvaltningen behöver få 3,4 miljoner kronor extra för nästa år.

Men vänsterpartisten Niklas Sirén, som sitter i kommunledningen, tycker att oppositionens farhågor är överdrivna.

– Vi har trots allt 1,2 miljarder i den kommunala budgeten. Vi kommer att se till att prioritera olika saker och där finns också backen med. Backen ska vara öppen, säger han.

Niklas Sirén säger att många verksamheter inom kommunen får ett tuffare år på grund av besparingar.

På måndag lägger kommunledningen fram ett budgetförslag till kommunstyrelsen.