Norrbotten

Semestern blev en skräckresa

1:49 min

Drömresan till Turkiet för drygt två veckor sedan blev för många norrbottningar en mardröm.

När planet försökt landa två gånger i ett stormväder, men misslyckats - visade det sig att bränslet snart var slut och att de därför var tvungna att åka till en annan flygplats för att tanka och vänta ut stormen.

Det skulle visa sig bli en väntan på 10 timmar, instängda på en flygplats utan mat och kontakt med resebolaget Detur.

– Obehagligast med väntan var att det fanns en massa barn med på flyget och de fick ingen mat. De kände sig hungriga och den lilla kiosken som fanns hade inget i matväg att köpa utan det var mest läsk, vatten, karameller och chips, säger Sven Keskitalo från Haparanda som var en av passagerarna som skulle åka på en veckas semester till Antalya i Turkiet den nionde oktober.

Men resan dit skulle visa sig bli allt annat än behaglig. Två gånger försökte piloten landa i Antalya, och båda gångerna var planet nära landningsbanan innan det plötsligt tog fart och tvingades lyfta igen på grund av det dåliga vädret. Enligt passagerare P4 Norrbotten pratat med var det en skräckupplevelse.

Planet fick vända och åka till en annan flygplats och informationen man fick var att de behövde fylla på bränsle och vänta ut stormen i Antalya.

Det blev en lång väntan för norrbottningarna. Instängda och bevakade av poliser, samtidigt som flygplatsen fylldes på av fler plan som inte kunde landa i Antalya.

– Så det var väldigt mycket folk och trängsel inne på flygstationen i och med att folk inte fick gå ut någonstans. Alla trängdes och med det tog ju också syret slut så det var inte trevligt att vara inne där och vi trodde att vi alla skulle få vara hela natten där, berättar Sven Keskitalo.

Efter nästan tio timmars väntan på flygplatsen kunde Sven Keskitalo och övriga passagerare åka tillbaka till Antalya. Drygt 30 timmar efter att han lämnat Haparanda kom han fram till hotellet.

Sven Keskitalo har fått en dagsersättning för den långa väntan. Men han är kritisk till hur Detur skötte händelsen.

– Jag hade tänkt att man från Deturs sida tagit kontakt med flygplatsen där vi var. Att man åtminstone ordnade mat åt oss eller någonting, säger han.

P4 Norrbotten har varit i kontakt med markandschefen hos Detur, Helene Zamor. Hon är inte intresserad av att medverka i radio men meddelar att resebolaget beklagar den 12 timmar långa förseningen, som berodde på dåligt väder.

Samtliga passagerare får ekonomisk kompensation för förseningen enligt avtal. Hon bekräftar även att informationen på den mindre flygplatsen där passagerarna fick vänta var bristfällig, men att det inte fanns någon praktisk möjlighet att lösa situationen i det extrema läget som uppstått.

Markandschefen vid Detur uppger också att många passagerare vid ankomst uttryckt förståelse för situationen.