Sågar och maskinägare drabbas när Sveaskog drar ner

Beskedet att Sveaskog ska minska sin avverkning i länet kommer att drabba den småskaliga sågverksindustrin. Direkt berörda är sågar och skogsentreprenörer.

Kalix Skogstjänst där Roland Strömbäck är VD har tidigt informerats om att några nya avverkningar åt Sveaskog inte är att vänta.

- Så det är ju då att söka sig ut från länet givetvis, men det är ju jobbigt, det är ju att vara borta från familj och allting, säger han.

Nyligen kom beskedet att Sveaskog ska minska sin avverkning med 15 procent i Norrbotten och Västerbotten och det oroar alltså Roland Strömbäck. Kalix Skogstjänst, som förutom ren avverkning också arbetar med skogsvård, bland annat plantering och röjning, har idag fyra och en halv fasta tjänster men under sommarperioden maj till september ett 80 tal tillfälligt anställda för skogsvårdsjobb. Även den delen kommer att påverkas befarar Roland Strömbäck.

- På sikt så blir det givetvis skogsvården som är våran stora grej som blir drabbad, det blir ju mindre planteringsarealer, röjningsarealer som ska skötas, säger han.

En annan person som är orolig efter sveaskogs beslut att minska avverkningarna är VDn för Krekula Lauris såg i Tärendö Gunnar Lauri.

- Det är ju inget bra för konkurrensen om råvaran kommer ju att skärpas, säger han.

Sågen i Tärendö har avtal med Sveaskog fram till årsskiftet men vad som händer därefter vet Gunnar Lauri inget om idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".