Piteå

Vårdval utan valmöjlighet

Rätten att välja vårdcentral har invånarna i Norrbotten haft sedan reformen Vårdval Norrbotten genomfördes 1 januari 2010. Men den rätten gäller inte alla. Rullstolsburna Görthi Forsberg som är bosatt i Norrfjärden ville välja en vårdcentral i Piteå istället för den i Norrfjärden men det gick inte för landstinget bekostar nämligen bara sjukresor till närmsta vårdcentral.

Enligt dom regler som idag finns kring sjukresor så bekostar landstinget endast resor till den närmsta vårdcentralen. I fallet med Görthi Forsberg så får hon alltså ingen ersättning då hon behöver ta sjuktaxi till den vårdcentral hon helst skulle vilja gå på.

– Jag förstår inte hur dom kan säga att det är ett fritt val, då dom inte bekostar sjukresor till valfri vårdcentral utan bara den närmsta, säger Görthi Forsberg.

Nu vill oppositionslandstingsrådet Jens Sundström (FP) se en förändring av reglerna. Detta trots att han själv var med och godkände de nuvarande.

– Det är väldigt synd att dom behåller rent diskriminerande reseregler, så att dom som är beroende av sjukresor faktiskt inte kan ta del av den valfrihet som vi andra tar som självklar. Att vara helt utan valfrihet är ganska jäkla omodernt år 201, säger Jens Sundström.

Britt Westerlund (S) som är landstingsråd bemöter kritiken med att regler är regler och att det skulle komma att kosta landstinget alldeles för mycket pengar.

– Skulle vi släppa det här fritt så skulle det innebära kostnadsökningar som vi inte är bredda att ta då vi har en så pass snäv budget, säger hon.

Jens Sundström tror inte att det kommer att leda till speciellt stora kostnadsökningar. Han säger att det gäller att utforma reglerna på rätt sätt.

I väntan på regeländringar får Görthi Forsberg från Norrfjärden nöja sig med att inte välja vårdcentral.

– Jag har helt enkelt inte råd att bekosta mina sjukresor själv, säger hon.