KIRUNA

Kassan krymper

1:22 min

Kiruna kommuns ekonomi är hårt pressad. Det konstaterade kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) när kommunledningen presenterade sin budget idag.

– Vi har ju en ansträngd budget och statsbidragen har ju minskat kraftigt de senaste åren. Så det är i princip de kommunala skattemedlen vi har att använda. Vi har en ansträngd budget, men vi får ihop den, säger hon.

Det är alltså Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Samelistan i kommunledningen som har lagt sin budget för de närmaste åren. Nämnderna hade önskat få totalt 50 miljoner kronor extra, men i stället får de nöja sig med 13 miljoner kronor extra.

– Dels gör vi ett nollresultat och det är ju inte bra. Vi borde ha 15-20 miljoner kronor i buffert. Dels lägger vi ett ospecifierat sparbeting på fyra miljoner, säger Kristina Zakrisson om budgeten för 2012.

Vad gäller slalombacken så får fritids- och kulturnämnden pengar för att kunna hålla igång backen nästa år.

Det har också lagts undan pengar till olika investeringar. Bland annat ska ett nytt äldreboende byggas för 160 miljoner kronor. En inomhushall planeras vara klar 2013. Och simhallen som har varit stängd sedan mars i år ska rustas upp. Men det är i dagsläget oklart hur mycket det kommer att kosta.

– Nu är uppdraget att titta på vad man måste göra för att öppna simhallen och ändå klara arbetsmiljön. Det jobbar konsulterna med och vi får tyvärr ingen summa på det förrän efter att kommunfullmäktige har haft sammanträde. Men där har vi 120 miljoner kronor avsatta och det kommer det inte att kosta, säger Kristina Zakrisson.