Luleå

Tryggare kan ingen vara - i Luleå

1:36 min

Tryggare kan ingen vara, det är namnet på den trygghetskonferens som inleds i dag i Luleå.

Det är en nationell konferens där trygghet ska diskuteras, från olika perspektiv - allt från droger på internet till hur man förebygger våld, och med deltagare från hela Sverige.

Agneta Granström (MP) är landstingsråd och företrädare för landstinget, och är tillsammans med kommunförbundet, polisen och länsstyrelsen arrangör och det är andra året i rad som konferensen arrangeras i Kulturens hus i Luleå.

– Vi har gjort det här för att vi vill lyfta upp trygghetsfrågan. Att ha ett tryggt och säkert samhälle att leva, bo och verka i. Och därför är det aktörer från hela civilia samhället som just pratar trygghet. Oavsett om det är trygghet i vården, säkra skolvägar, polisens uppdrag, åklagarmyndighetens uppdrag eller våld i nära relationer, så lyfter vi upp de här frågorna och tittar på hur kan vi verka för ett tryggt samhälle, säger Agneta Granström.

Och det är tunga namn på programmet. Justitieminister Beatrice Ask inviger konferensen, sen väntar föreläsningar från bland andra Klas Friberg från rikskriminalpolisen och Machofabriken som granskar normerna för manlighet.

– Det här är en riktigt folkhälsokonferens. Just att vi kan lyfta upp tryggheten och ha ett tryggt samhälle. Det är det medborgarna vill ha. Vi är här för att sprida goda exempel, lyfta upp och diskutera vad vi gör -men också lyfta upp problemen.