Just nu

NORRBOTTEN

Dåligt vatten vanligt

1:36 min

Avföringsbakterier i kranvatten och i dåligt rengjorda ismaskiner hittades vid årets kontroll av vattenkvaliten på restauranger, snabbmatställen och hotell runt om i länet. Omkring en tredjedel av proverna hade anmärkningar.

12 av länets 14 kommuner har deltagit i ett gemensamt projekt med att kontrollera om dricksvatten och is som erbjuds på restauranger, gatukök pizzerior och hotell håller en bra kvalité.

Det som kontrollerats är vatten från vanliga tappkranar, automat/barpistol och ismaskiner.

Av 176 prover visade sig 64 stycken vara tjänliga med anmärkningar eller otjänliga, det vill säga de innehöll oönskade bakterier, en del så mycket att den ismaskin eller barpistol som vattenprovet kom ifrån omedelbart fick tas ur bruk.

Sämst gick det för automater/barpistoler där bara en tredjedel av vattenproverna visade sig vara tjänliga utan anmärkning, 14% var otjänliga och resten tjänliga med anmärkning.

Även ismaskinerna visade sig ha gott om bakterier och 61% av proverna fick anmärkningar, och ytterligare två procent visade på resultatet otjänligt.

Bäst resultat fick vattenkranarna med 90% tjänligt vatten, men även där var det två procent som klassades som otjänligt.

Dåliga rutiner för rengöring av ismaskiner, filter och silar kan tillsammans med dåligt tvättade händer efter toalettbesök göra att oönskade bakterier kan växa till sig, men Annelie Bengtsson, miljöinspektör i Luleå kommun, tror inte att restaurangerna slarvar med flit:

– Jag kan tänka mig att många är förvånade, men tänker inte på att man måste rengöra en ismaskin eller byta slangar eller så där.

Kontrollerna gjordes under första halvan av 2011 och sedan dess har restaurangerna skärpt sig berättar Annelie Bengtsson:

– Vi har haft några prover som har varit dåliga, men vi har fått omprov som visar att de har varit bra. Så jag tycker absolut inte man ska vara orolig.

Övertorneå och Överkalix finns inte med i undersökningen.