Just nu

NORRBOTTEN

Rekord i gruvbrytning

2:12 min

Förra året slogs produktionsrekord i Sveriges gruvor. Aldrig förr har så mycket malm brutits under ett år och jakten på ny malm går på högvarv Det märks hos Bergsstaten.

Under hösten har Bergsstaten fått  ta in extrapersonal för att hinna med alla ansökningar om undersökningstillstånd som strömmar in:

Det finns just nu 1 200 giltiga undersökningstillstånd. En stor del av posthögen som Lena Köhler, på Bergstaten, registrerar handlar om att få förlänga gamla undersökningstillstånd. Just nu letar 100 olika företag malm i Sverige. Bara i Kirunaområdet är 16 olika bolag på gång och prospekterar.

– Det är framåt och det är full fart, säger bergmästare Åsa Persson.

– Det prospekteras väldigt mycket nu jämfört med tidigare. År 2010 satsades 700 miljoner kronor på prospektering. Det kan jämföras med för tio år sen när företagen la 200 miljoner på prospektering

Vad beror då den stora prospekteringsboomen på?

- Pengarna naturligtvis, det är priserna. Bara den senaste tioårsperioden har priserna femdubblats på guld och järn. Kostnaderna har inte alls gått upp i samma omfattning, så prisstegringen är i princip ren vinst, säger Åsa Persson.

Det är framförallt i närheten av tidigare fyndigheter som det letas som mest nu. Det är framförallt tre områden i landet som är extra hett: Det är Malmfälten med Pajala inräknat, Västerbotten och Bergslagen.

Under tiden produceras det som aldrig förr i gruvorna. 2010 blev ett rekordår: 61,5 miljoner ton malm.

- Det var ett riktigt bra rekord för tidigare har man knappt kommit över 50 miljoner ton, säger Åsa Persson.