LTU-professorn Peter Parnes är inte förvånad över hackerattacken och råder alla att tänka till när det gäller säkerheten på nätet. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Norrbotten

”Använd slasklösenord”

LTU-professorn ger tips
10 min

Data- och it-säkerhet har hamnat rejält i rampljuset de senaste dagarna sedan så många som 400 000 svenskar kan ha fått sina lösenord avslöjade i en så kallad hackerattack mot flera välkända hemsidor.

– Jag är inte ett dugg förvånad, säger Peter Parnes, proffessor på Luleå tekniska universitet i distribuerade datasystem.

Under gårdagen publicerades på mikrobloggen Twitter lösenord till olika journalisters e-postkonton och Expressen och Aftonbladet, som drabbats, har polisanmält händelsen.

– Jag tror folk tar väldigt lättsamt på säkerhetet på olika websajter och använder samma lösenord på flera sajter. Att knäcka de här hemsidorna och få tillgångt till lösenorden är inte speciellt svårt.

Peter Parnes anser att man istället bör ha ett lösenord som "slask-lösenord" som kan användas på hemsidor där det spelar mindre roll om lösenordet knäcks och ha ett annat lösenord till jobbdator och mejl.

Hur väljer man då ett bra lösenord?

– Det klassiska sättet är att använda ramsor och ta till exempel första bokstaven i varje ord och kombinera det till ett ord, säger Peter Parnes som i framtiden ser en betydligt mer raffinerad hantering av lösenord på nätet.

– Det finns redan nu ansiktsigenkänning och andra metoder för att kontrollera att det verkligen är du som sitter bakom tangenterna. Jag tror på en strak utveckliong inom området de närmaste åren.

Peter Parnes råd för ökad datasäkerhet

  • Ha olika lösenord till nätkonton och mejl
  • Välj lösenord med omsorg, genom till exempel en ramsa
  • Ställ krav på sajten om bra säkerhet - tekniken finns redan
  • Byt lösenord regelbundet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".